Severdigheter

gamle hus samlet i en park
Foto: Per Hvamstad

Tynset Bygde­museum

Museumsparken ligger noen hundre meter øst for sentrumskjernen langs Parkveien, og byr på en samling tradisjonsrike bygninger fra Nord-Østerdalen fram til 1930-åra.

en kvinne og en hund som ser utover savalsjøen
Foto: Smiths Grafiske

Savalen

Et av Nord-Østerdalens største rekreasjonsområder er Savalen. Her finner du gode muligheter for alle typer friluftsaktiviteter, både sommer og vinter.

en stor hvit kirke opkranset med mange bjørker
Foto: Liv Maren Mærhe Voll

Tynset Kirke

Kirka på Tynset ble oppført i 1795, og har et åttekantplan. Denne kirken ble bygget etter at den gamlekirken fra 1702, brant i 1792. Kirken står høyt i landskapet på Kirkeeggen, på motsatt side av Glomma fra Tynset sentrum.

kirken i brydalen
Foto: Per Hvamstad

Brydalen kirke

Den lille kirken i Brydalen ble oppført i 1883 med dugnadsinnsats, og innviet som skolekapell i 1884.

et gammelt hus med torv på taket og busker rundt dørene
Foto: Torgeir Rennemo

Tylldalen bygdetun

Tunet er bygd opp omkring den gamle prestgårdsstua, der den gamle ferdselsveien kom ned fra fjellet. Tylldalen Bygdetun har i oppgave å formidle kunnskap om bygdas historie fra middelalderen.

stasjonsbygningen på Tynset
Foto: Per Hvamstad

Stasjonsbyen Tynset

Rørosbanen ble åpnet 13. oktober 1877, og siden persontoget stod over natta på Tynset stasjon, vokste stasjonsbyen fram, med forretninger, serverings- og overnattingssteder.

Små opplevelsestips:

Spis napoleonskake på Waagans

Bakeriet og konditoriet i Parkveien har servert fersk bakst siden 1946,
og er du i tvil om hva du skal velge blant godsakene, er napoleonskaken en sikker vinner!

et gårdstun med museumsgjenstander på toppen av tre søyler
Foto: Anno Musea i Østerdalen

Ramsmoen

Museumssenteret for Anno Museum Østerdalen, Ramsmoen, har både kontorer, utstillinger arkiver og bibliotek. Ramsmoen har fått sitt navn fra Nikolai Ramm Østgaard, som vokste opp på gardstunet, og senere ga ut “Fra en fjeldbygd”, utgitt første gang i 1852.

avstandsbilde av kvikne kirke med en gul blomstereng i front
Foto: Danny Cothren

Kvikne kirke

Kvikne kirke er en korskirke fra 1654, bygd i tømmer og med 203 plasser. En rik innvendig dekor med både utskjæringer og malerier er godt bevart siden 1600-tallet.

avstandbilde av en gammel gård med gult hovedhus og røde fjøs
Foto: Danny Cothren

Vollan gård på Kvikne

Vollan gård har ei historie som går tilbake til starten av gruvetida, tidlig på 1600-tallet. Deler av hovedbygningen inneholder et gårdskapell og steinfjøset er i dag gjort om til Nasjonalparksenter.

Bjørgan gård - et hvitt hus med norsk flagg på flaggstangen til venstre i bildet

Bjørgan gård

Bjørnstjerne Bjørnsons (f. 1832) fødested på Kvikne, Bjørgan gård, er i dag et museum og åpent for allmennheten med guiding.

Foto: Danny Cothren

Gruver

Tynset har en rikholdig gruvehistorie, med gruver både på Fåsten, Trongruva (Grøtådalen gruver) i Tylldalen og Røstvangen gruver og Kobberverket på Kvikne.

Rausjødalen Setermeieri

Fra Brydalen kan du reise over grensa til Tolga og besøke Rausjødalen Setermeieri. Her ble det produsert sveitserost allerede i 1856, og i seterkafeen selges den legendariske osten fortsatt.

Bortistu Neby

Neby nevnes i skrift første gang i 1578, men bosettingen er eldre. Før Rørosbanen ble åpnet i 1877, var Neby handelssentrum i Tynset. Gården Bortistu er et lite kultursenter, og i dag er det kafé i hovedhuset.

Tylldalen kirke

Oppgjennom tidene har det ligget mange kirker i Tylldalen, antagelig så mange som 6 kriker fra 1100-tallet og frem til i dag. Kirken i Tylldalen ligger langs pilegrimsleden mot Nidaros, og kirken ble innviet i 1736. Den gikk under navnet «Vår Forløsers kirke».

Eidsfossen Kraftverk

Kraftstasjonen ble bygget i perioden 1915-1917, og forsynte Røstvange gruver med elektrisk strøm. På det meste var det 60 anleggsarbeidere og 2 fagmenn ansatt i kraftverket. Bygget er nå et teknisk kulturminne og tilgjengelig for allmennheten.