Friluftsliv

Langrenn og turløyper 

Tynset Turlag har løyper i Åsan, Aumdalen, Grønfjellet og Tynset sentrum. I tillegg kjører Turlaget løyper på oppdrag for Tynset IF skigruppe, Tylldalen IL og Vingelen IL. Til sammen sørger turlaget for et løypenett på omlag 106 km. Løypenettet er sammenhengende på nordsiden og sørsiden av Tynset, med løyper ned til Tynset fra begge sider og gjennom sentrum. Løypene på Åsan (nordsiden av dalen) er mer åpen og eksponert for vind enn løypene i Aumdalen. Samtidig er det mer sol på Åsan når været er fint. På Savalen ligger Savalen Skiarena, med 4,9 km lang lysløype og 20 målskiver for skiskyting. Asfaltert løype for rulleski/rullestol, og ulike lengder i konkurransenettet. Savalen Skiarena har vært arrangørsted for NM på ski del 2 samt mange større arrangement for yngres avdeling, og arrangerte NM Junior i 2019. Rundt Savalen finnes omlag 100 kilometer skiløyper. Tylldalen IL holder et omfattende løypenett som strekker seg inn i Tynset turlags løypenett i Aumdalen, samt på vestkjølen mot Alvdal. Oppdatert informasjon om løypekjøring finner du på skisporet.no.

Alpint 

Savalen har tre heiser og et barneområde / skileikområde med to nye barnebånd. Det er fine sitteplasser på toppen av barnebakken, hvor man har meget god utsikt til hele barneområdet. Savalen har også utleie av alpinski til barn, og langrennsski til barn og voksne. Skisenteret har åpent hver helg og daglig i forbindelse med høytider og ferier fra tidlig desember til over påske. Fra januar og i vinterferien og påsken er det servering i lavvoen ved skitrekket lørdager og søndager.

Fluefiske i Glomma

Glomma har et strekke på 19 km mellom Tynse og Tolga, som er beskrevet som en av de beste strekningene for fluefiske i Norge. Her kan man fiske ørret og harr. Les mer om Kvennan Fly Fishing på fishspot.no.

Isfiske

Sjøen Savalen er kjent som et eldorado for isfiskere som kommer fra inn og utland for å prøve fiskelykken på Savalen, som består av 90% røye og 10% ørret. Best fiske er fra morgenen fram til ca kl. 14.00. Ingen forhåndsbestilling, men fiskekort kr 50,- pr døgn kjøpes på nettet hos Inatur, eller på sms (se www.savalen.net for detaljer).

Hundekjøring 

Regionen vår er et fantastisk eldorado for alle som driver med hundesport, og miljøet er stort. Det finnes egne løyper flere steder i regionen for hundesport, og høydepunktet er Femundløpet som arrangeres fra 1. februar 2019.

Villmarkskurs

Thoralf Rumswinkel i Tylldalen tilbyr kurs i villmarksliv, med blant annet opplæring i orientering, tenne bål, utvide sansene, bli ‘usynlig’, finne mat fra naturen og finne ly. Kurstema skreddersys individuelt. Vinterstid arrangeres det også villmarkskurs i Femundsmarka, som handler om vinteroverlevelse i nordiske vinterforhold.

Kanefart

Savalen hestesenter tilbyr kanefart og sledeturer med flere forskjellige doninger, men den typiske langsleden er mest populær. Da kan man legge seg godt nedi sleden og bre gode, varmende skinn over seg. Erfarne kusker fyller turen med stemningsfulle historier og god kunnskap om dyrene de bruker og området man beveger seg i, slik at turen ikke bare blir en naturopplevelse, men også en kulturhistorisk erfaring.

Ridning 

Savalen hestesenter og Tuvengmoen gard tilbyr hesteridning. Savalen hestesenter har både korte rideturer på bane, rideleir og lengre turer i naturen. Tuvengmoen byr på egen bane og rundpaddock med ridning i trygge omgivelser.

Vinterhimmelen

Vinterhimmelen i Tynset byr på alt fra gnistrende stjerneklart til flakkende nordlys. Pakk sekken med varmt tøy og varm drikke, og ta turen utenfor bebyggelse og gatelys og opplev magien under stjernehimmelen. Last ned appen LightPollutionMap for å finne de mørkeste stedene, tenn et bål og nyt stillheten!

Tynset-kulda

«Tynset? Er det ikke der det er så kaldt da?» er vanlig å høre når man nevner Tynset. Og ja, vinteren på Tynset kan være bitende blåkald – og fascinerende! Temperaturer ned mot, og under, -40 har sin sjarm, og i Tynset går dagliglivet som normalt. Ungene leker ute, folk gjør sine daglige ærender og frostrøyken stiger som en sky og legger seg over byen. Livet er som før – det er bare å kle på seg litt mer. Tynset har blant landets laveste middeltemperaturer i januar, med unntak av de kaldeste områdene på Finnmarksvidda, men førti blå her, føles ikke veldig mye kaldere enn tjue blå ved kysten. Ikke minst er det en utmerket unnskyldning til å krype sammen foran peisen med lodne tøfler og varm kakao med krem!

Spark

Tynset er sparkens hjemby, og Norax Tynset er eneste gjenlevende norske produsent av sparkstøttinger. Norax leverer til ledende sportsforhandlere og jernvareforretninger i hele Norge, og står bak de tradisjonelle sparkstøttingene Rapp og Tarzan. Vinterstid er sparkstøttingen det naturlige fremkomstmiddelet i Tynset, og i og ved rådhuset venter både verdens største – og verdens minste spark! Savalen leier ut sparkstøttinger om du ikke har egen.

Truger

Kan du gå, så kan du gå på truger. Det kreves ingen forkunnskaper, og det er både sosialt, moro og god trening. Rimelige truger får du kjøpt i sportsforretningene, eller leid både fra BUA og på Savalen. Terrenget i og rundt Tynset er utmerket til trugetur, enten du liker å gå i skogen eller på fjellet.

Skileik 

Bakken ved Flygare bak Nord-Østerdal videregående er mye brukt til skileik og aking gjennom vinteren. Ta med deg akebrettet, skia, onefoot’en eller bare en søppelsekk, og lek i vei hele dagen!

Utleie av utstyr

BUA Tynset er et utstyrsbibliotek hvor alle kan låne sport- og fritidsutstyr helt gratis. Tilbudet er et ledd i kommunens satsing på folkehelse og bærekraft. Les mer på bua.io.

Skøyter 

Isflate for skøyting finnes i Nissegata på Savalen, og skøyter kan du leie i resepsjonen.

Vinterturer til fots

Både på Neby, Fåsten, Havern og Ripan ligger vinterbrukte turstier som egner seg til fots.

Sjekkpunkt Orkelbogen

Liker du hundesport, er Sjekkpunkt Orkelbogen stedet å være i starten av februar. Verdens beste hundekjørere kommer til Orkelbogen i vinterdrakt, enten for en kort pause eller den obligatoriske åttetimersstoppen. Sjekkpunktet ligger på gårdens egen aktivitetsarena, og Orkelbogen tilbyr skyss med hest og slede deler av ruten fra parkeringsplassen til sjekkpunktet. Sjekkpunkt Orkelbogen er et av stoppene under Femundløpet, et av verdens lengste hundeløp. Sjekkpunktet er godt tilrettelagt for publikum med speakertjeneste, livesending på storskjerm, ulike aktiviteter og kulturelle innslag. Her kan man oppleve Femundløpet døgnet rundt.

Sport

Paintball

Nord-Østerdal Paintballklubb holder til like utenfor Tynset sentrum, langs Fv. 30 mot Tylldalen.

Sykling

Regionen har et godt sti- og veinett for sykkel, enten du foretrekker grusveier i fjellet, eller raske sykkelstier.

Treningssenter

Tynset Friskliv er et treningssenter i regi av Tynset Idrettsforening, med utholdenhetsapparater, styrkeapparater og løsvekter.

Ridning

Savalen hestesenter og Tuvengmoen gard tilbyr hesteridning.

Tufteparken

Tufteparken ligger mellom Tynset barneskole, ungdomsskole og Tynsethallen, og har haugevis av aktiviteter.

Arenaer for idrett og sport

Tynset er kjent for et aktivt idrettsliv med gode idrettsanlegg, og har fostret mange gode utøvere gjennom tidene