Museer

I Nord-Østerdalen finnes 11 museumsavdelinger, spredt på 6 kommuner. I Tynset Kommune finner du både bygdemuseum og digitalt museum, med antikvariske bygninger og samlinger. Byggene er bevart på de stedene de har stått opprinnelig, og anses i dag som museer.

et gårdstun med museumsgjenstander på toppen av tre søyler
Foto: Anno Musea i Østerdalen

Ramsmoen

Ramsmoen er museumssenteret for Anno Museum Østerdalen, og har både kontorer, utstillinger arkiver og bibliotek. Ramsmoen har fått sitt navn fra Nikolai Ramm Østgaard, som vokste opp på gardstunet, og senere ga ut “Fra en fjeldbygd”, utgitt første gang i 1852.

gamle hus samlet i en park
Foto: Anno Musea i Østerdalen

Tynset Bygde­museum

Museumsparken ligger noen hundre meter øst for sentrumskjernen langs Parkveien, og byr på en samling tradisjonsrike bygninger fra Nord-Østerdalen fram til 1930-åra.

et gammelt hus med torv på taket og busker rundt dørene
Foto: Anno Musea i Østerdalen

Tylldalen bygdetun

Tunet er bygd opp omkring den gamle prestgårdsstua, der den gamle ferdselsveien kom ned fra fjellet. Tylldalen Bygdetun har i oppgave å formidle kunnskap om bygdas historie fra middelalderen.

Bjørgan gård - et hvitt hus med et stort tre foran, tatt på vinteren
Foto: Danny Cothren

Bjørgan gård

Bjørgan gård på Kvikne er Bjørnstjerne Bjørnsons (f. 1832) fødested. Huset er i dag et museum og åpent for allmennheten med guiding.