Velkommen til

Tynset

Enten du venter på et tog, trenger en pause i kjøreturen, venter på en avtale ved sykehuset, eller har litt tid å bruke opp mens du venter på noen, har Tynset flere ting som er verd å gjøre.

Gå Kjærlighetsstien: Navnet kommer av at stien har vært et yndet turmål for nyforelskede par. Hele runden er drøyt fire kilometer, og parkering kan gjøres flere steder, men anbefalt er ved Domus-senteret. Her finner du gratis og enkel parkering, og skilt rett til stien.

Spis napoleonskake på Waagans: Bakeriet og konditoriet i Parkveien har servert fersk bakst siden 1946, og er du i tvil om hva du skal velge blant godsakene, er napoleonskaken en sikker vinner!

Ta en fotoshoot på verdens største spark: På Torget i Tynset, like over veien for togstasjonen, står verdens største spark, og Tynsets desidert mest fotograferte objekt. Sparken er 5,25 meter høy, 3,72 meter bred og 11,60 meter lang - altså fem ganger størrelsen på en vanlig spark.

Besøk rådhuset: Like ved sparken er rådhuset, på folkemunne kalt “brunosten”, og kåret til Norges styggeste bygg. Rådhuset rommer blant annet kino, kafe, bibliotek og kulturscene. På taket står tre vær-elger i stål på 2,5x3 meter, og i biblioteket finner du Norges MINSTE spark.

Stikk innom museet på Ramsmoen: Et steinkast fra torget ligger museumssenteret Ramsmoen, hjemtuftene til Nicolai Ramm Østgaard, som i dag huser blant annet utstillinger, magasiner, arkiver og bibliotek.

Ta en kaffe og handle håndverk på Bortistu Neby: Neby er Tynsets gamle handelssentrum, og deler av den opprinnelige bebyggelsen er bevart i Bortistu. Ta turen innom kafeen for mat basert på lokale råvarer, og ulike håndverksprodukter. Bortistu arrangerer også blant annet strikkekafé.

Svett ut på Frisklivssentralen: Trenger du å ta deg ut litt, venter Tynset Friskliv i Tynsethallen, like ovenfor Rådhuset. Treningssenteret har utholdenhetsapparater, styrkeapparater og løsvekter, samt ulike gruppetimer avhengig av sesong. Liker du kampsport, er Mudo stedet.

Ta turen innom museumsparken/Tynset Bygdetun som ligger noen hundre meter øst for sentrumskjernen langs Parkveien, og byr på en samling tradisjonsrike bygninger fra Nord-Østerdalen fram til 1930-åra. Museumsparken er bygd som en folkepark, og har gjennom sommeren flere arrangementer og omvisninger. Blant bygninene i samlingen er ei østerdalsstue, kaffekvernbygning og barfrøloft. Klæbua fra Tylldalen er det eldste huset, fra omkring 1690

Shopping: Amfi og Domus er to kjøpesentre i Tynset sentrum, og ligger bare et steinkast fra hverandre. Begge har et godt utvalg av butikker både innen mote og interiør. I tillegg finnes flere sjarmerende butikker blant annet i Parkveien og Brugata.